Mitä on Ayurveda?

LUE KIRJOITTAMANI VASTA JULKAISTU ARTIKKELI Suomen Joogalehti 3/2018

Ayurveda on ikivanhaa, vuosituhantista Intialaista viisautta. Se on ennaltaehkäisevä, kokonaisvaltainen ja luonnonmukainen terveydenhoitojärjestelmä.  Ayurveda korostaa oikeanlaatuista, yksilöllistä ruokavaliota, mausteiden ja yrttien oikeaa köyttöä terveyden edistämisessä. Ayurvedaruoka on erittäin herkullista. Ayurveda on ensisijaisesti joogaajan ja meditoijan ravinto-oppi, mutta soveltuu muillekin terveydestään kiinnostuneille ihmisille.  .

Ayurvedan 3 teoriaa ytimekkäästi

1) Amateoria 

Puutteellinen ruoansulatus jättää osan ruokamassasta sulamatta. Tämä aines imeytyy suolesta verenkiertoon ja kaikkiin kudoksiin tukkien suonet ja aiheuttaen sairauksia. Amaa on kahta lajia: suurehkot molekyylit ja vapaat radikaalit.

2) Doshateoria 

3 mieli-keho -operaattoria hallitsevat elimistön toimintoja. Ne ovat Vata, Pitta ja Kapha. Jos joku näistä doshista häiriytyy, seuraa sairauksia. Yleensä joku kolmesta doshasta on hallitseva jokaisessa ihmisessä. Joillakin jopa 2 tai 3 doshaa.

3) Tasapainoteoria

Elimistön tasapainoa säätelevät useat sadat mekanismit. Esim. jos verenpaine laskee, alkaa mekanismi nostamaan sitä ja päinvastoin. Ayurveda palauttaa mekanismien toiminnan optimaaliseksi ja seurauksena on tasapaino koko kehossa.