Lisätietoa osallistumisestani Kuopion hyvinvointimessuille katso https:/veda-pulse.fi/kuopion-hyvinvointimessut

Blogikirjoitus:  

Ayurvedaa on monenlaista ja Ayurvedaneuvojia moneen lähtöön. Olette varmaan kuulleet tarinoita perheistä, joissa jokaiselle perheenjäsenelle valmistetaan omat erilaiset ruoka-annokset kehotyyppien mukaan jne. jne. Monet ihmiset käyttävät valtavat määrät hermoenergiaa ja aikaa kaikenlaisten erikoisohjeiden noudattamiseen. Minun mielestäni ohjeet pitää asettaa sekä tärkeys- että helppousjärjestykseen.  Olen erikoistunut ensikertalaisten neuvontaan. Ensi alkuun riittää muutama tosihelppo ja tosihalpa, mutta kuitenkin keskeisin ja tärkein ohje. Vasta kun ihminen on oppinut elämään näillä ensiohjeilla, aletaan "vaikeuskerrointa" lisäämään ja sekin pikkuhiljaa ja kiireettömästi. Aina kun Ayurvedasta tulee stressi, kertoo tämä pieleen menneestä liiasta yrittämisestä. Myös sosiaalinen ulottuvuus on muistettava. Monet innostuvat niin paljon, että alkavat kertoa ystävilleen, mitä erikoisruokia käyttää. No kohta tätä henkilöä ei kukaan uskalla kutsua vierailulle, kun emäntä epätoivoisesti miettii että "mitähän sille voi nyt sitten tarjota, kun on se erikoisruokavalio?". Ayurveda kieltää myös puhumisen ruokailun aikana, mutta työpaikalla työporukan syödessä ja puhuessa paljon samassa pöydässä, ei kannata alkaa toitottaa, että "minä nyt en vaan puhu mitään, kun nyt syön". Parempi joustaa ja puhua siinä kuin muutkin.

Minun Ayurvedakoulutus painotti ruoansulatuksen merkitystä. 80% sairauksista johtuu ruoansulatusongelmista. Sulamaton ruoka-aines imeytyy suolesta verenkiertoon ja muuttuu hailalliseksi ns. Amaksi. Ama pitää ensin saada pois pistämällä ruoansulatus kuntoon ennenkuin voi aloittaa muunlaiset Ayurvedaohjeet. Minä en itse myy lainkaan kalliita tuotteita, joten minulle ei synny houkutusta tarjota kallista erikoistuotetta tarpeettomasti asiakkaalle.

Jotkut Ayurvedistit aloittavat suoraan Vata/pitta/kapha -tasapainotilan mittaamisella ja antamalla ohjeita tämän tasapainotilan  virheiden korjaamiseksi. No tällaiset ohjeet eivät joskus toimi, jos Amaa on vielä liikaa. 

On myös niitä, jotka alkavat heti aluksi kaivaa paksuista vuosituhansia vanhoista opuksista yrttiohjeita sairauksien "täsmähoitamiseksi". No tämä ei ole oikeastaan enää ollenkaan Ayurvedaa. Ayurvedan ydinsanoma on sairauksien taustalla olevien syvällisten epätasapainotilojen ja epäpuhtauksien poistaminen, jonka seurauksena suurikin joukko sairauksia joko ehkäistään ennakolta tai parannetaan. Ayurveda on ennaltaehkäisyn oppi. Täsmäyrttiohjeet eivät useimmiten toimi lainkaan, jos on liikaa Amaa.